Shpërndaje

Shumë njerëz vuajnë nga shikimi i ëndrrave të keqia kur flenë gjumë.

Por një shkencëtar në Australi pretendon se ka gjetur një mënyrë për t’i lejuar njerëzit të marrin kontrollin e ëndrrave të tyre, duke përdorur një kombinim të tre teknikave.

Dr.Denholm Aspy, nga Shkolla e Psikologjisë e Universitetit të Adelaide-s, thotë se metoda e re rrit shanset e njerëzve për të pasur ëndrra të qarta, ku ëndërruesi është i vetëdijshëm se po ëndërron dhe mund të kontrollojë përvojën.

Megjithëse ekzistojnë shumë teknika për të nxitur ëndrrat “e mira”, studimet e mëparshme kanë raportuar nivele të ulëta të suksesit.

Rezultatet nga studimet e Dr. Aspy-t, të publikuara në revistën “Dreaming”, sugjerojnë se njerëzit mund të rrisin mundësitë e tyre për të patur një ëndërr të qetë.

Studimi përfshiu tre grupe pjesëmarrësish dhe studioi efektivitetin e tre teknikave të ndryshme të ndezjes së ëndrrës:

Testimi i realitetit – që përfshin kontrollimin e mjedisit tuaj disa herë në ditë për të parë nëse jeni duke ëndërruar.

Zgjohuni në shtrat – zgjoheni pas pesë orësh, duke qëndruar zgjuar për një periudhë të shkurtër, pastaj duke u kthyer në gjumë për të hyrë në një periudhë gjumi të REM, në të cilën ëndrrat kanë më shumë gjasa të ndodhin.

MILD (që shkakton zgjimin pas pesë orësh gjumë dhe pastaj zhvillon qëllimin për të kujtuar se po ëndërroni para se të ktheheni në gjumë, duke përsëritur shprehjen: “Herën tjetër që unë ëndërroj, duhet të mos harroj se jam duke ëndërruar. ”

Ju gjithashtu imagjinoni veten në një ëndërr të kulluar.

Në grupin prej 47 personave që kombinuan të tre teknikat, pjesëmarrësit arritën një normë suksesi prej 17% duke pasur ëndrra të qarta gjatë periudhës prej vetëm një javë, dukshëm më e lartë krahasuar me një javë bazë ku nuk praktikonin asnjë teknikë.

Midis atyre që ishin në gjendje të shkojnë për të fjetur brenda pesë minutave të para të kompletimit të teknikës MILD, shkalla e suksesit të ëndërrimit të kthjellët ishte shumë më e lartë, pothuajse 46% e përpjekjeve.

/indeksonline.com/