Shpërndaje
Woman rubbing aching back
Vitamina D shpesh quhet “vitaminë e diellit” pasi prodhohet në lëkurë si përgjigje ndaj rrezeve të diellit.

Kjo është një vitaminë familja e së cilës përfshin vitaminat D1, D2 dhe D3. Kjo vitaminë është me rëndësi të madhe sepse mund të ndikojë deri në 2.000 gjene në trup.

Disa nga funksionet e tij kryesore përfshijnë thithjen e lëndëve ushqyese si fosfor dhe kalcium, i cili nga ana e tij siguron imunitet të fortë dhe eshtra të fortë.

Këtu janë përfitimet kryesore të vitaminës D:

1. Vitamina D lufton sëmundjen

Sipas një studimi të vitit 2006, në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane, vitamina D ul rrezikun e sklerozës.

Një studim tjetër ka zbuluar se zvogëlon rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

Në fund të fundit, një studim i vitit 2010 i publikuar në Journal of Clinical Nutrition amerikan tregon se ajo ndihmon në zvogëlimin e zhvillimit të gripit.

2. Vitamina D zvogëlon depresionin

Është treguar shkencërisht se vitamina D luan një rol në rregullimin e disponimit dhe parandalimin e depresionit.

Një studim i veçantë zbuloi se ata me depresion që morën vitaminën D përjetuan një përmirësim të dukshëm në gjendjen e tyre.

Një tjetër studim zbuloi se mungesa e vitaminës D është më e zakonshme tek njerëzit me depresion dhe ankth.

3. Vitamina D rrit shanset për humbjen e peshës

Sipas një studimi, plotësimi i rregullt i vitaminës D ndihmoi njerëzit të përmirësonin faktorët e rrezikut të sëmundjes së zemrës.

Një tjetër studim zbuloi se ata që merrnin vitaminë D dhe kalcium humbën më shumë peshë.

Siç shpjegohet nga hulumtuesit, vitamina D dhe kalciumi kishin efekt të shtypjes së oreksit.

Si të siguroheni që po merrni Vitaminë D?

Rrezet UVB janë më të forta gjatë verës dhe janë në kulmin e tyre gjatë mesditës.

Është vërtetuar shkencërisht se 8,000 deri 10,000 IU në doza janë përgjithësisht të sigurta për të gjithë.

Aftësia e personit për të prodhuar D3 varet shumë nga ngjyra e lëkurës. Individët me ngjyrë të zbehtë të lëkurës duhet të ekspozohen ndaj diellit nga 10 deri në 45 minuta, ndërsa individët me ngjyrë të errët të lëkurës nga 2 në 2,5 orë

/lajmi.net/